• Home
  • Eveniment
  • Sesiuni & Workshop-uri
  • Galerie Foto
  • Retail News

Evenimentul in media

Romanian Retail Forum reflectat de presa - stiri, articole, puncte de vedere.

  • Organizator
  • Sponsori
  • Evenimentul in media
  • Contact

Presa despre Romanian Retail Forum

AZI: Hypermarketurile cuceresc Romania

Ziarul Azi, Radu Modoianu - 18 octombrie 2006

Retailul modern din Romania are o cota de 20%, urmand sa se dezvolte puternic in urmatorii ani, cu o crestere de pana la 50%, in 2010

Cu prilejul organizarii Romania Retail Forum, reprezentatii firmelor de profil si-au exprimat punctul de vedere conform caruia, retailul modern din Romania, reprezentat de hiper si supermaketuri, are o cota de piata de circa 20%, urmand sa se dezvolte puternic in urmatori ani, au declarat.

Potrivit unui studiu prezentat de ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, comertul traditional are o cota de piata de peste 70%, insa retailul modern va inregistra o crestere de pana la 50%, in 2010.

In alte state europene, precum Polonia si Cehia, ponderea retailul modern este mai semnificativa, atingand 35%, respectiv 46% din totalul pietei. In Bulgaria, situatia este similara cu cea din Romania, magazinele acoperind 17% din vanzari, in timp ce comertul traditional ocupa 79%.

Consumatorii care aloca cei mai multi bani cumparaturilor din magazine cu suprafete mari sunt bucurestenii, urmati de locuitorii zonei de Vest, cei din Transilvania, pe ultimele locuri situandu-se locuitorii din zonele de Sud si de Sud-Vest. In aceasta din urma, in judete precum Gorj, Valcea, Olt, suma medie cheltuita anual in comertul cu amanuntul este de circa 200 de euro de persoana.

Romania se afla la nivelul la care se afla Polonia in 1997, in privinta sumelor cheltuite anual in marile magazine, dar si dupa nivelul de dezvoltare a retailului.

Cea mai importanta pondere a sumelor cheltuite in magazine o au produsele alimentare, suma medie anuala pe cap de locuitor fiind de 269 de euro in magazinele din domeniul alimentar. Reprezentantii firmelor cu activitate in domeniu sunt constienti ca, in Romania, exista si foarte mult consum din productie proprie.

In urmatorii ani, extinderea sectorului de retail va fi accelerata in conditiile dezvoltarii infrastructurii, a sectorului agricol si a puterii de cumparare. Companiile au avut probleme cu furnizorii, din cauza lucrarilor la drumuri, care au intarziat livrarile si au fost nevoiti sa importe unele produse alimentare.

Dupa 1 ianuarie 2007, unii comercianti intentioneaza sa majoreze ponderea importurilor, profitand de eliminarea sau reducerea unor taxe vamale. Ca urmare, oferta va fi mai bogata si va avea si preturi mai mici.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru buget, finante din Senat, a afirmat ca un cadru benefic pentru dezvoltarea retailului presupune si un mediu concurential si o politica fiscala adecvate.

"Retailul este la mai putin de 50% din gradul de economisire. Nu trebuie sa legam dezvoltarea sectorului numai de cresterea consumului, acest segment se va dezvolta si maturiza in contextul unei piete economice care se dezvolta si se maturizeaza", a explicat Vosganian. El a adaugat ca Romania este o tara scumpa, iar cresterea preturilor trebuie contracarata prin dezvoltarea ofertei nationale si prin majorari salariale. Senatorul a apreciat ca, in 2015, salariu mediu pe cap de locuitor va fi de 500 de euro. In acest an, valoarea vanzarilor din sectorul de retail romanesc ar putea ajunge la 41,9 miliarde de dolari, in crestere cu circa 16% fata de anul trecut, cand s-au cifrat la aproximativ 35,9 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste volumul vanzarilor din magazine, acesta a crescut anul trecut cu 17.5%, analistii estimand pentru 2006 un avans de 9.9%.

Inapoi Sus

Contact | 031/82.56.162, fax: 031/82.56.416, evenimente@mediafax.ro
Copyright ©2006 Mediafax. Toate drepturile rezervate.